5 Meest ludieke marketingstunts met een heldere boodschap

Je wilt iets duidelijk maken, een boodschap afgeven. Hoe doe je dat? Ga je een eenvoudige sleutelhanger bedrukken en weggeven? Laat je pennen bedrukken met je boodschap en deel je die uit? Dat kan. Maar dat doet bijna iedereen. Dan moet je wel een hele, maar dan ook hele pakkende boodschap hebben, wil je je doelgroep aanspreken en in beweging brengen. Wat je ook kunt doen, is een voorbeeld nemen aan de bedrijven die we nu gaan noemen. Zij hebben ontzettend originele pr-stunts uitgevoerd om een bepaalde boodschap over te brengen. Deze willen we je echt niet onthouden, ook al liggen je bezigheden verre van dit vakgebied. Lees en leer!

Rennen op hakken

stiletto run

We beginnen met een hardloopwedstrijd. Maar dan wel een met een route van 75 meter. Waarom zo kort? We hebben het hier over de Glamour Stiletto Run, waarbij deelnemers op hakken van minimaal 7 centimeter hoog een stuk moesten rennen. En niet voor niets. De 150 deelneemsters maakten kans op de eerste prijs, een mooi bedrag van 10.000 euro. Het magazine Glamour organiseerde dit event in de ‘fancy’ P.C. Hooftstraat. De boodschap: het gaat om fashion en fun en dat gaat prima samen!

De catwalk op

Nog een event om een boodschap af te geven. De Fashion Week. Een van de inschrijvingen hiervoor was een FRANK. Tijdens de modeshow liet deze ‘FRANK’ zijn modellen in ‘zijn’ kleding over de catwalk flaneren. Wat bleek? Deze inschrijving is vernoemd naar ontwerper Frank Klungl, met wie de keten Zeeman samenwerkte. De kleding op de catwalk was dan ook allemaal van Zeeman. De boodschap? Die kun je wellicht wel raden: mooie kleding hoeft echt niet duur te zijn.

Wie krijgt de nier?

De Grote Donorshow - bnn

Een spraakmakende tv-show van BBN: De Grote Donorshow. Dat klinkt misschien al wel enigszins satirisch, en zo was het uiteindelijk ook bedoeld. In de show is een gesprek te zien met Lisa van 37, die dodelijk ziek zou zijn. Zij was donor en zou een gezonde nier van haar afstaan aan iemand anders. Voor deze nier zaten 3 kandidaten in de studio en het was aan de kijker en het publiek om te stemmen: wie heeft volgens hen recht op de nier? De show kreeg behoorlijk wat aandacht, zelfs van de internationale nieuwszender CNN. Uiteindelijk bleek Lisa een actrice te zijn, kerngezond. Ook de 3 deelnemers zaten in het complot, al zijn deze wel daadwerkelijk ziek. Met deze show wilde BNN aandacht vragen voor het tekort aan donoren.

Budget bejaardenhuis

budget bejaardenhuis - reclame van delta lloyd
En dan nog zo’n spraakmakende stunt. Dit keer in Breda, waar een oude gevangenis leeg stond. Financieel dienstverlener Delta Lloyd kondigde aan deze gevangenis te willen verbouwen tot een bejaardenhuis. Niet een regulier bejaardenhuis waar de bewoners gewoon verzorgd worden en alle voorzieningen hebben. Nee, een low-budget bejaardenhuis. Dat heeft wel wat verbaasde gezichten opgewekt en ook de media hebben hier behoorlijk wat aandacht aan besteed. Je raadt het al: Delta Lloyd is nooit van plan geweest om zo’n budget bejaardenhuis op te zetten. Het was allemaal een stunt, die overigens wel goed uitpakte. Velen konden erom lachen. Ook hier zit natuurlijk wel een boodschap achter: “Nederlanders, word wakker en kijk alsjeblieft kritisch naar je pensioen.”

Restaurant zonder personeel

foddsy - restaurant zonder personeel  - stunt van fnv

Horecapersoneel is onmisbaar. Dat vinden ze bij de FNV. De FNV heeft eens een restaurant geopend, zónder personeel. Hoe kan dat? Dat zal wel een grote grap zijn. Toch lanceerde het restaurant, die de naam ‘Foodsy’ droeg, een echte website, legde echte interviews af en stuurde echte persberichten de deur uit. Zou het dan toch echt zijn? Ja hoor, er kwamen echt gasten op af. Toch bleek niets minder waar: dit alles was een experiment. En ja, horecapersoneel blijkt echt wel onmisbaar te zijn.

  • Add Your Comment