9 Enge Maskers uit de geschiedenis

Je gezicht verstoppen. De meesten onder ons worden er een beetje ongemakkelijk van. Tenzij het carnaval is natuurlijk, dan doen we er allemaal aan mee. Anders blijft het een vreemd idee, je gezicht wegstoppen voor andere mensen. Maar sommige maskers en helmen zijn echt het vermelden waard. Zelfs wanneer hun intentie niet slecht was, toch zijn sommigen echt, maar dan ook echt griezelig. We nemen je mee door een interessant reisje door de geschiedenis. De 9 engste maskers op een rij.

Capirote

Capirote - masker

Vandaag worden deze maskers geassocieerd met het Spaanse paasfeest. Tijdens de heilige week dragen de broederschappen Nazarenos en Fariseos deze hoeden met gezichtsbedekking. Tijdens de heilige week worden ze gedragen om een vorm van boetedoening uit te stralen.

Capirote2

Eigenlijk dateren deze maskers uit de middeleeuwen. Gevangenen en misdadigers werden verplicht om ze te dragen en ermee door te straten te lopen. Op die manier kon de bevolking zijn woede over hun misdaden uiten. En dat deden ze door rotte groenten op de misdadigers te gooien, en hen beledigingen toe te roepen.

Scold’s Bridle

Scold's Bridle - martelwerktuig

De Scold’s Bridle is ook een vorm van bestraffing en publieke vernedering. De Scold’s Bridle werd ‘uitgevonden’ in Schotland in 1567, maar werden ook gebruikt in Engeland en Wales. De bridle was bedoeld voor mensen die een ‘gevaarlijke tong’ hadden. En rara, meestal waren dat de vrouwen. Zij die verdacht werden een heks te zijn, of uit een lagere sociale klasse kwamen maar veel noten op hun zang hadden, maakten veel kans om met dit marteltuig rond te moeten lopen.

Scold's Bridle2

Het ‘toestel’ werd ook af en toe gebruikt in de 18e eeuw om de slaven in Virginia onder controle te houden. Een metalen bar omklemde het hoofd, een stevig bit werd in de mond ingebracht, en afgesloten, waardoor spreken bijna onmogelijk werd.

Hall-Rees ontsnappingsapparaat

minions hoax foto

Bovenstaande foto heb je misschien weleens in je facebook feed voorbij zijn komen. Er wordt beweerd dat deze ‘minions’ joodse kindjes zijn die in de Tweede Wereldoorlog door foute nazi-wetenschappers werden gebruikt voor allerlei experimenten. Aangezien ze geen Duits praten klonken hun woorden vreemd voor de nazi’s en werden ze uitgelachen. En hier zou de film “Despicable me” op gebaseerd zijn. Een dikke vette hoax natuurlijk!
Wat is het echte verhaal van deze vreemde maskers? Ze zijn onschuldig, het zijn veiligheidspakken die gebruikt werden bij onderzee-missies.

Ph helm

ph helm 2

De Ph helm werd gemaakt door de Britten, in de Eerste Wereldoorlog, toen de chemische oorlogsvoering zijn spijtige intrede deed. Het masker heeft twee oog gaten, waardoor de soldaat kon kijken. De eerste maskers van dit type hadden trouwens maar één gaatje om door te piepen, wat niet erg praktisch was voor de soldaat.

ph helm

De helm was gemaakt uit stoffen die chemisch behandeld waren en die de drager moesten beschermen tegen chloor en fosgeen en waterstofcyanide die toen gebruikt werden om de vijand uit te schakelen.

Visard

Visard

Dit masker dateert uit de 16e eeuw en werd ontworpen voor de vrouwen van die tijd. Die konden het dragen wanneer ze een reis maakten. Doordat het masker het hele gezicht bedekte, beschermde het hen tegen de brandende zon en zorgde ervoor dat ze hun maagdelijke witte huid behielden. Een blanke huid was toen een schoonheidsideaal voor de rijke dames. Het was een echt modeverschijnsel.

Visard2

De visard werd gemaakt van zwarte velours en werd onder andere op zijn plaats gehouden door een mondstuk, waarin de dame dan moest bijten. De draagster kon op die manier niet goed praten. Door haar stilte werd ze nog meer ‘mysterieus’, en zo hoorde het voor vrouwen in die tijd.

Doktersmasker tegen de pest

pest masker

Misschien wel het beroemdste vreemde masker uit de geschiedenis werd gedragen door de Pestmeesters. De pest, ook wel bekend als de zwarte dood, maakte vele miljoenen slachtoffers in Europa van de 14e tot de 19e eeuw. Er was geen medicijn tegen de ziekte en gewone doktoren waren dan ook machteloos.

pestdokter

In tijden van een epidemie werden er pestmeesters aangesteld, geen populair beroep. Hun taak was vooral de pestlijders te isoleren, zodat ze anderen niet konden besmetten. De behandelingen van de pestmeesters stelden meestal niet veel voor. Om zichzelf te beschermen kleedden de pestmeesters zich met een hoed, elange leren laarzen en een lange leren of geïmpregneerde cape en het beroemde snavelachtige masker gevuld met kruiden en specerijen om de lucht te zuiveren. Ondertussen weten we dat de builenpest zich niet door de lucht verspreid maar door vlooien wordt overgegeven. Maar het pak bood mogelijk ook bescherming tegen vlooien!

Brewster lichaamsschild

brester ody armor

Deze hele uitrusting, een massieve helm en bijpassende full body bescherming, werden ontwikkeld in de VS tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het beschermde de drager wonderwel goed tegen inkomende kogels. Het nadeel van het eerste model was dat de mobiliteit van de soldaat fel beperkt werd, mede doordat het gevaarte meer dan 18 kilogram woog. Het laatst ontwikkelde model woog nog maar vier kilogram.

Mickey Mouse gasmasker

Mickey Mouse Gasmasker

De angst voor een chemische aanval in de Tweede Wereldoorlog was groot. Vele mensen hadden dan ook preventief een gasmasker klaarliggen. Maar zo’n gasmasker op een klein kindje dat ziet er natuurlijk niet uit. Dus dacht Dinsey, we maken Mickey Mouse gasmaskers. Het beoogde resultaat ziet er misschien nog wel meer creepy uit!

Masky of Infamy

mask of infamy 2

De Masky of Infamy is een echt marteltuig. Het masker zelf veroorzaakte geen fysieke pijn. Maar het slachtoffer werd verplicht het masker op te zetten, werd geketend en dan gemarteld. Soms werd een balletje in de mond van het slachtoffer aangebracht, zodat hij niet kon schreeuwen. Een veelgebruikte methode blijkbaar, bij enge maskers.

mask of infamy - martelen

Aan de vorm van de maskers kon je soms de ‘misdaad’ van het slachtoffer herkennen. Een masker in de vorm van een varkenshoofd, duidde aan dat de veroordeelde een vuil iemand was. Een masker met lange oren gaf aan dat de drager een gek was.

  • Add Your Comment