14 Vreemde Plaatsen Die Je Kunt Vinden Op Google Earth

Google Earth combineert beelden van allerlei bronnen, waaronder satellieten, vliegtuigen, drones en zelfs ballonnen om een beeld van de aarde te creëren dat in veel gevallen adembenemend is. Behalve mooi zijn de beelden, die zowel via software als via het web te bekijken zijn, ook nog eens heel nuttig. Archeologen en andere onderzoekers maken gretig gebruik van de rijke bron aan beeldmateriaal en hebben er al menige bijzondere bezienswaardigheid weten te ontdekken.

Van een kerkhof voor overbodig geraakte vliegtuigen tot een bijzonder stippenpatroon gecreëerd door mieren of zelfs een spookeiland in de oceaan, het aantal bijzondere bezienswaardigheden op Google Earth is talrijk. Wij zochten de 14 meest bijzondere bezienswaardigheden voor je uit. Als jij een verklaring voor nummer 2 hebt, horen we het graag!

14. Vreemde wielen

Vreemde wielen

Oplettende gebruikers zijn in Google Earth al vaker eeuwenoude kunstwerken tegengekomen die in de grond gekerfd zijn en enkel vanuit de lucht te zien zijn. Een van de meest bijzondere van deze bezienswaardigheden zijn deze wiel-vormige structuren bij de Jordaanse Azraq Oase. Naar schatting zo’n 8.500 jaar oud, zijn deze bijzondere wielen stukken ouder dan de bekende Nazca Lijnen uit Peru. Hoewel een precieze verklaring nog niet gevonden is, lijken sommige wielen zo georiënteerd dat deze overeenkomen met de richting van de zonsopkomst tijdens bepaalde belangrijke momenten van het jaar.

13. Het spookeiland

spookeiland

Als een soort anti-Columbus ‘on-ontdekten’ een groep Australische onderzoekers in 2012 een eiland in de Stille Oceaan. ‘Sandy Island‘ kwam al eeuwenlang voor op kaarten en was zelfs in Google Earth als een mysterieuze zwarte vorm te vinden. Toen onderzoekers er naartoe probeerden te varen bleek er op de aangegeven locatie echter niks te vinden. De verklaring voor het spookeiland is volgens de onderzoekers te zoeken in de fouten van kaartenmakers en misschien zelfs een tijdelijk puimsteen eiland.

12. Bloed-meer?

bloedmeer

Net iets buiten de stad Sadr in Irak vind je dit bloedrode meer. Een officiële verklaring voor de kleur van deze bijzondere bezienswaardigheid is er vooralsnog niet. Coördinaten voor wie het zelf wil zien: 33.396157° N, 44.486926° E

11. Artistieke mieren

mieren

Wanneer je in Google Earth de Vulcan’s Throne vulkaan aan de rand van de Grand Canyon bekijkt zal je dit bijzondere stippenpatroon direct opvallen. De verklaring voor het bijzondere schouwspel lijken de rode oogstmieren te zijn die in het gebied leven. Deze bouwen namelijk mierenhopen die ruim een meter breed kunnen zijn en worden vaak omringt door een gebied van zo’n 10 vierkante meter waarin niets groeit of bloeit.

10. Eiland in een meer, enzovoorts

eiland in een meer

Dit is ’s werelds grootste eiland in een meer op een eiland in een meer op een eiland. Dit kleine stukje land, dat vooralsnog geen naam gekregen heeft, ligt in een klein meer dat op een klein eiland ligt. Dit eiland ligt vervolgens in een van de vele meren aan de zuidelijke kust van Victoria Eiland, een eiland in het noorden van Canada.

9. Vliegtuigkerkhof

vliegtuigkerkhof

De Davis Monthan Air Force Base in Tuscon, Arizona is waar het Amerikaanse leger haar vliegtuigen te rusten legt. Voor het publiek is dit vliegtuigkerkhof, ook wel ’the boneyard’ genoemd, niet toegankelijk. Dit weerhoud nieuwsgierigen er echter niet van om de bijzondere bezienswaardigheid via Google Earth uitgebreid te bekijken. (coördinaten: 32 08’59.96″ N, 110 50’09.03″W)

8. Het grootste woord?

hamad

Hamad bin Hamdan al Nahyan is een lid van de koninklijke familie van Abu Dhabi en ook nog eens (heel) erg rijk. Deze multimiljardair liet zijn naam in het zand van het Futaisi eiland in de Perzische Golf kerven. Bijna een kilometer hoog en ruim 3 kilometer breed, zijn de letters vanuit de ruimte te zien. Grootheidswaanzin? Wie zal het zeggen.

7. Wilde olifanten in actie

olifanten

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe gedetailleerd satellietbeelden precies kunnen zijn, dan is dit een mooi voorbeeld. Deze olifantenkudde is in actie gefotografeerd terwijl ze over de steppes van Chad rent. Het is nog net geen echte safari, maar je kan er wel van genieten vanachter je eigen computer.

6. Gobi mysterie

gobi

Nieuwsgierige Google Earth gebruikers komen in de Chinese Gobi woestijn regelmatig raadselachtige bouwwerken tegen. Volgens experts gaat het in veel van deze gevallen om een geheime basis van het Chinese leger. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het gebied is een serie glimmende, geometrische lijnen die lijken te duiden op een antenne systeem. Dit wordt waarschijnlijk gebruikt voor weer- en ander atmosferisch onderzoek.

5. KFC Mapvertentie

kfc

Talloze mensen dwalen door Google Earth op zoek naar bijzondere bezienswaardigheden of simpelweg om wat tijd te verdoen. Het was dan ook te verwachten dat adverteerders een manier zouden vinden om deze groep mensen te bereiken. Een van de beste voorbeelden is deze afbeelding van de KFC mascotte die ruim 8.000 vierkante meter beslaat in een stuk woestijn in de Amerikaanse staat Nevada.

4. Flink scheepswrak

scheepswrak

Het Boliviaanse vrachtschip de S.S. Jassim zonk in 2003 in een rif voor de kust van Soedan. Met haar 81 meter lengte is het schip op Google Earth een van de grootste scheepswrakken die er te vinden zijn.

3. Zoenende zandduinen

zandduin

Deze weelderige lippen zijn in werkelijkheid twee zandheuvels in Soedan. (12°22’13.32″N, 23°19’20.18″E.)

2. Australische UFO?

ufo

Hoewel sommigen de bijzondere driehoekige formatie midden in een veld in Australië een UFO noemen, lijkt het in werkelijkheid minder spannend te zijn. Het zou een antenne installatie zijn om een nabijgelegen windpark te besturen. Wij kiezen ervoor om het UFO verhaal te geloven: Veel spannender.

1. Pentagram

pentagram

In een geïsoleerde hoek van Kazachstan, aan de zuidkust van het Tobol reservoir, vindt je deze gigantische pentagram. Met een diameter van zo’n 366 is het mysterieuze symbool voer voor iedereen die op zoek is naar occulte boodschappen in Google Earth.

  • Add Your Comment