15 Meest Verschrikkelijke Banen in de Geschiedenis

Jij dacht dat jij een verschrikkelijke baan had? Think again. Hoewel het niet erg inspirerend is om acht uur per dag achter een pc te zitten of toiletten schoon te maken, beschouw jezelf gezegend. Het kan vele malen erger. We zetten de meest verschrikkelijke banen op een rijtje.

15. De braakselverzamelaar

braaksel verzamelaar

Je leest het goed. In het Romeinse rijk liep er een slaaf rond de eettafels. Deze wachtte op het moment dat een gulzige edele zijn maag omdraaide. De slaaf rende naar de plaats van onheil en begon het braaksel op te ruimen. Een belangrijk beroep, want Romeinen braakten vaak. Dit deden ze om meer plek te maken voor ander eten.

14. Wolreiniger

wolreiniger

Wat je vast niet op je CV wilt zetten is dat je in menselijke urine hebt gewerkt. Wanneer de schapen geschoren waren en hun wol moest worden klaargemaakt voor verwerking, moest het eerst gereinigd worden. Natuurlijk, alkaline zou gebruikt kunnen worden. Maar dit was erg duur. Dus werd er urine ingezameld. Boerderijen, gemeenschappen en huishoudens leverden hun urine, zodat de wolreiniger de wol met zijn blote voeten kon aanstampen om de wol te reinigen.

13. De zondenverorberaar

zondenverorberaar

In de negentiende eeuw waren er flink wat mensen waar niemand om gaf. Ze hingen rond, zwierven en hadden geen familie of aanspraak. Zij waren aangewezen om zondes te verorberen. Het werkte als volgt: iemand in de gemeenschap stierf. Er werd een ritueel georganiseerd waarbij voedsel over het dode lichaam aan de zwerver werd gegeven. Dit gebaar betekende dat de zwerver de zonden van de gestorvene zou opeten. Als vergoeding kreeg de zondenverorberaar wat geld. Zodoende waren de kansen van een plekje in de hemel voor de zondenverorberaar verkeken. Ook werd hij volledig gemeden door iedereen in het dorp.

12. Goud boer

goud boer

Ontstaan in China rond 2007. De ongekende populariteit van het online role-playing spel ‘World of Warcraft’ had een eigen munteenheid, goud. Dit goud kon verhandeld worden aan andere spelers voor echt geld. Het eindigde haast in slavernij: 12 uur durende diensten tegen dertig cent per uur. Dertig cent! Dus vijf diensten van in totaal zestig uur en je had je maandelijkse abonnement terugbetaald…

11. Wekker

wekker

Moeite met opstaan? We hebben een wekker. Maar in het Industriële Engeland waren die voor arbeiders niet voorhanden. Toch hadden ze een oplossing. Iemand die op je ramen klopt tot je wakker bent. Woonde je hoog? Geen probleem, een stok bood soelaas. Zo kwam je tijdig op je werk en betaalde je iemand om je lastig te vallen.

10. Spiesknecht

spiesknecht

Het laagste van het laagste van het keukenpersoneel was de tiener bij de pit. Hij werd ingehuurd om daar te staan de metalen spies te draaien waar het vlees urenlang aan gaarde. Het was niet zo eenvoudig. Je kon de spies nauwelijks draaien, om van de hitte nog maar te zwijgen. Iemand die bij je open haard acht uur per dag gewichten omhoogdrukt zonder dat zijn gezicht smelt. Maar… it pays the bill.

9. Bloedzuiger-verzamelaar

bloedzuiger verzamelaar

Juist ja. Tot het eind van de negentiende eeuw was het ontzettend populair om bloedzuigers te gebruiken in allerlei therapie-vormen. Men geloofde dat de dieren het bloed zuiverden door het slechte bloed te nuttigen. Bloedzuiger-verzamelaars moesten erop uit trekken om door dichtbeboste bloedzuigergebieden te woelen en zich te slachtofferen zodat ze de dieren van hun ledematen konden peuteren.

8. Lijkendief

Body Snatcher

Iemand die in verse graven de lijken opgraaft om deze vervolgens te verhandelen. Wie dode lichamen koopt? Er was een dynamische markt. Vooral de medische wereld smachtte naar doden om experimenten op te verrichten. De lijkendief ging zo te werk dat het ontbreken van een lichaam in een graf niet werd opgemerkt. Toch werd ineens cremeren populair.

7. Perronvegers

Nee, we bedoelen niet de mensen die het perron met bezems schoonvegen. Het gaat om het personeel in Japan dat tijdens spitsuren metro’s en treinen volpropt met de reizigers zodat de trein kan vertrekken. Letterlijk worden lichamen de trein ingeduwd zodat de trein, volgens plan, kan vertrekken. Resultaat: geen vertragingen. Iets om in ons land te overwegen?

6. Hondenfluisteraar

hondenmepper

Het klinkt zo romantisch. Wanneer komt de film uit? zul je wellicht denken. Echter was het vanaf de 16e eeuw een vervelend beroep. Kerkdiensten werden soms opgeluisterd door ongehoorzame of opgewonden honden. Met zweep en houten tangen werden de honden tot stilte gemaand. We denken dat Steven Spielberg zijn bedenkingen zal hebben dergelijke films te maken.

5. De slangenmelker

slang melken

Deze bestaat nog steeds. Een giftige slang met zijn tanden op een beker drukken zodat het gif gevangen kan worden. Dit om slangenbeten te behandelen. Living on the edge zullen we maar zeggen.

4. Plaagdelver

plaagdelver

De Zwarte Dood. Gaat er een belletje rinkelen? Juist, de pest zwierf door Europa vanaf de 14e eeuw. Lichamen stapelden zich op en begonnen te vergaan. De lucht was niet te harden en verspreiding had vrij spel door deze rotting. Rockgroep The Doors zongen rond 1970 “bring out your dead”. Dit was wat er in die tijd letterlijk gebeurde. De Plaagdelver kondigde luidkeels zijn aanwezigheid en verzamelde lichamen om ze te begraven. Al snel werden deze delvers zelf geïnfecteerd door de ontbindende lichamen en lagen ze binnen niet al te lange tijd zelf op de houten karren.

3. Fecespiccolo

groom of the stool

En dat is nog een zeer nette term, in het Engels ook wel de Groom of the Stool. Iemand die bij de daad van ontlasting van edelen en koninklijken assisteert. Billen afvegen inclusief. Slaven? Zeker niet. Juist de gegoede burgers en zonen van welvarende nobelen werden voor deze taak gerekruteerd. Het was ten slotte een eer om de koninklijke anus af te vegen. Tegenwoordig moeten we deze taak helaas weer zelf doen, ongeciviliseerd als we zijn.

2. Rioolzever

rioolzever

Ja, het is een echt beroep geweest. In de achttiende eeuw waren er vele voddenrapers die afdaalden naar de riolen. Een specialisatie, zeg maar. Hier ontdeden ze koper van bootjes, van systemen en vingen verhandelbare waar op die via de afvoer naar beneden kwam. Deze mensen waren niet populair, ook omdat je ze van een kilometer kon ruiken. Het was dus niet echt een sociaal beroep te noemen.

1.Poep Skoeper

poep skoeper

Ook wel gong farmer. Wat deden mensen met ontlasting voordat de riolen bestonden? Juist, daarvoor hadden ze de gong famer. Deze personen hadden de verschrikkelijke baan om menselijke ontlasting op te halen en op te ruimen.

Juist, sta dus eventjes stil de volgende keer als je klaagt dat de koffiemachine op je werk niet functioneert.

  • Add Your Comment