De 6 Kleinste Vrouwen Die Ooit Hebben Geleefd

Klein, kleiner, kleinst. Wie zijn de kleinste vrouwen op deze aardbol? Ben je nieuwsgierig? We maakten er een keurig lijstje van. Ga maar lekker zitten, zo kom je te weten wie best vooraan bij een voorstelling komt (of kwam) te zitten.

6. Hatice Kocaman, 71 centimeter

Hatice uit Turkije is een kleine vrouw. Bijzonder klein zelfs. Ze komt niet uit boven een gewone tafelrand. Ze werd geboren in 1989 en staat in het Guinness Book of Records. Met haar 71 centimeter weegt ze maar 7 kilogram. Ze komt aan haar kleine gestalte door een probleem met haar botten.

5. Bridgette Jordan, 69 centimeter

Ook Bridgette is niet groot. Deze dame uit de Verenigde Staten meet amper 69 centimeter. Dat is kleiner dan een gemiddeld kind van één jaar! Ook Bridgette werd geboren in 1989 en staat in het Guinness Book of Records. Ze lijdt aan een zeldzame vorm van dwerggroei, type II. Niettegenstaande de zorgen om haar gestel, geniet ze volop van het leven en gaat regelmatig cheerleaden en dansen. Ook haar broer is klein. Ze zitten samen op het Kaskaskia Collega in Illinois. Bridgett is geïnteresseerd in mode en is van plan om een lijn uit te brengen voor kleine mensen.

4. Madge Bester, 65 centimeter

In Zuid-Afrika werd in 1963 Madge Bester geboren. Zij meet 65 centimeter. Madge lijdt aan osteogenesis imperfecta en ze zit constant in een rolwagen. Ze voert hevig campagne voor de rechten van gehandicapten. Dat doet ze onder andere samen met een andere kleine persoon, Lin Yu-Chih. Op een conferentie in Taiwan riep ze alle gehandicapten op om het eigen leven in handen te nemen, om handicaps te vergeten en te focussen op de talenten die ze wel hadden.

3. Lucia Zarate – 61 centimeter

Lucia Zarate

De Mexicaanse Lucia leefde heel wat jaren terug, van 1864 tot 1880. Ze was 61 centimeter lang en woog slechts 2.1 kilogram! Ze had veel succes als circus freak. Ze leek ook gelukkig en intelligent. Helaas kwam de circustrein in een winterstorm en kwam ze door onderkoeling om het leven.

2. Jyoti Amge, 58,4 centimeter


Ashesh Shah /wikimediacommons/ CC BY-SA 4.0

In Nagpur in India woont ook een heel kleine vrouw. Jyoti werd geboren in 1993 en meet 58.4 centimeter. Ze lijdt aan de groeistoornis achondroplasie. Juoti is geen onbekende in de lokale media: ze verschijnt regelmatig op het scherm. In Body Shock: Two Foot Tall Teen, bijvoorbeeld, maar ook bij in andere Indiaanse tv-shows. In 2014 maakte ze een buitenlands tv-optreden in de American Horror Story: Freak Show.

1. Pauline Musters, 58 centimeter

Pauline Musters

In Nederland wonen niet alleen hele grote mensen (de Nederlandse mannen zijn gemiddeld de langste in de wereld, de vrouwen zitten in de top 3) maar er leven en leefden ook zeer kleine vrouwen. De eer om de kleinste (volwassen) vrouw ter wereld te zijn gaat naar Pauline, met haar 58 centimeter, een beetje groter is dan een pasgeboren baby. Pauline staat in het Guinness Book of Records als de kleinste volwassen vrouw ooit. Ze werd geboren in 1876 en overleed na een kort maar intens leven in 1895. Vanaf ze klein was, toerde deze bezienswaardigheid rond in heel Europa. Eerst werd ze gewoon ‘tentoongesteld’, nadien deed ze echte optredens met acrobatische toeren en dansen, haar artiestennaam was Prinses Pauline. Ze liet zich voor de gelegenheid mooi uitdossen en droeg de prachtigste jurken. Pauline was gewoon geproportioneerd. Aan welke stoornis ze leed, is niet bekend.

  • Add Your Comment