5 manieren waarmee jij kunt besparen op energiekosten

We hebben allemaal te maken met maandelijkse kosten waar we niet mee weg komen. Gelukkig bestaat er wel een manier hoe we kunnen besparen op deze maandelijkse kosten en in dit geval zijn dat de energiekosten. Hieronder bespreken we de vijf slimste manieren om te bezuinigen op deze kosten.

1 Stap ieder jaar over naar een andere energieleverancier

Steeds meer Nederlanders zien in dat het voordeliger is voor de portemonnee om ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit komt onder andere dat mensen bewust worden van groene energie, maar ook door de welkomstkortingen die je ontvangt wanneer je overstapt. Als je ieder jaar overstapt naar een andere leverancier, kun je zo’n driehonderd euro besparen. Vooral voor mensen die al jaren bij dezelfde leverancier zitten zal het een boel geld schelen om over te stappen. De goedkoopste energieleverancier kun je eenvoudig vinden via een vergelijkingssite.

2 Gebruik stekkerdozen

Wist je dat veel apparaten nog steeds stroom verbruiken als ze op stand-by staan? Een voorbeeld hiervan is het rode lampje dat brandt, terwijl de tv uitstaat. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Dit sluipverbruik kan wel 450 kWh per jaar verbruiken, wat ongeveer honderd euro zal kosten. Je kunt natuurlijk iedere keer de stekkers uit het stopcontact halen wanneer je het apparaat niet meer gebruikt, maar een stekkerdoos zal je een hoop tijd besparen. Vooral een stekkerdoos met een aan-uitknop zal de apparaten volledig uitschakelen. Met een druk op de knop heb jij geen last meer van sluipverbruik. Ideaal!

3 Gebruik zuinige apparaten

Als je wil besparen op de maandelijkse energiekosten, zul je gedag moeten zeggen tegen die 30-jaar oude wasmachine en diepvries. Oude apparaten verbruiken namelijk een stuk meer energie dan nieuwe apparaten. Vooral witgoed kan behoorlijk wat stroom kosten, waar de wasmachine, droger en diepvries onder vallen. Kies dus voor energiezuinig witgoed en je kunt al gauw zo’n 280 euro per jaar besparen op jouw energierekening. Kies dan wel voor een apparaat van label A+++. Wanneer je hebt gekozen voor zuinige apparaten, is het belangrijk om er ook zuinig mee om te gaan. Probeer dus de kleine wasjes uit te stellen, kies voor een kort programma en was niet warmer dan 40 graden.

4 Ga minder vaak douchen

Stap jij regelmatig onder de douche, en duurt zo’n douchebeurt wel een halfuur? Dat kun je beter achterwege laten. Het verwarmen van water kost namelijk behoorlijk wat energie, maar dat betekent ook dat je hier het beste op kunt besparen. Douche allereerst niet langer dan vijf minuten. Ook kun je kiezen voor een waterbesparende douchekop. Zo’n waterbesparende douchekop laat gemiddeld zo’n zeven liter per minuut door, terwijl een gewone douchekop negen liter per minuut produceert. Bovendien kun je kiezen voor een zonneboiler: een boiler kan wel de helft besparen op jouw energieverbruik. Besparen op energie is nog nooit zo eenvoudig geweest.

5 Isoleer je huis

Wanneer jouw huis niet goed genoeg is geïsoleerd, kun je ongemerkt warmte verliezen. Je krijgt het koud en je zet de verwarming een graadje hoger. Dit werkt natuurlijk averechts, omdat je wil besparen op de energiekosten. Los het probleem dus op en isoleer jouw huis. Dit kun je laten doen, maar je kunt ook zelf beginnen het aanbrengen van isolatie. Dit kun je al eenvoudig doen door tochtstrips te kopen en deze in kieren te bevestigen. Ook kun je de kozijnen dichtkitten om de kieren op te vullen. Wanneer dit niet werkt, kun je de vloer, bodem, spouwmuur, de daken en het glas isoleren. Ook al kost dit geld, op den duur kunnen deze kosten de energiekosten compenseren. Hierdoor heb jij het minder koud in huis én je bespaart op de maandelijkse lasten. Win-winsituatie!

  • Add Your Comment