Tips voor veilig vrijen met condoom

Veilig vrijen heeft misschien een stoffig imago, maar is toch erg belangrijk. Bij elke nieuwe bedpartner is het belangrijk om de regels omtrent veilig vrijen in acht te nemen. Niet alleen om zwangerschappen te voorkomen, maar ook om de eigen gezondheid te waarborgen. De keiharde realiteit is dat nog genoeg mensen onveilig vrijen. Zelfs met mensen die ze nauwelijks kennen. Dit kan mogelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Daarom nog één keer om je geheugen op te helderen enkele tips voor veilig vrijen.

Gebruik altijd een goed condoom

Om soa’s te voorkomen is het belangrijk dat je bij een nieuwe bedpartner altijd een goed condoom gebruikt. Condooms kopen is misschien niet je favoriete bezigheid, maar het kan wel veel narigheid in de toekomst voorkomen. Veel mannen klagen dat ze minder voelen van het penetreren als ze een condoom dragen. Je kunt dit echter eenvoudig oplossen door simpelweg voor de juiste condoom te kiezen én extra glijmiddel in het condoom te gebruiken. Op die manier voelt het voor de drager prettiger. En prettig of niet: veiligheid gaat boven alles.

Heb je een vaste partner? Doe dan allebei een soa-test. Komt deze negatief terug? Dan kunnen jullie zonder condoom vrijen. Mits er natuurlijk wel andere vorm van anticonceptie wordt gebruikt tegen een eventuele zwangerschap.

Praat erover

Het kan misschien een beetje ongemakkelijk voelen om over veilig vrijen te praten als je iemand net heb leren kennen. Toch is het wel belangrijk om het juiste moment te kiezen. Bedenk goed dat je tijdens het vrijen vaak al te laat bent. Dan zal je door de hele situatie waarschijnlijk niet meer denken aan veiligheid en daardoor worden vaak verkeerde keuzes gemaakt. Als je zeker weet dat jullie binnenkort seks zullen gaan hebben, is het goed om erover te gaan praten. Dan kunnen jullie hier allebei rekening mee houden en alvast de nodige voorbereidingen treffen.

Correct condoomgebruik

De meeste mensen weten inmiddels wel hoe belangrijk het is om een condoom te dragen. Toch worden hier nog altijd wel heel veel fouten mee gemaakt. Verkeerd gebruik van condooms kunnen grote gevolgen hebben. Denk daarom aan het volgende:

  • Oefen met het omdoen van de condoom. Volg hierbij de instructies op de verpakking. Jongens kunnen dit bij zichzelf doen. Meisjes kunnen eventueel oefenen met een komkommer of banaan.
  • Gebruik altijd een nieuw condoom als je opnieuw seks gaat hebben. Ook wanneer je vlak na de daad opnieuw wil penetreren. Laat dan niet het oude condoom zitten, maar pak een geheel nieuwe. Zo voorkom je dat het condoom scheurt.
  • Gebruik ook een condoom bij orale seks met een man of een beflapje bij vrouwen. Ook bij orale seks kunnen soa’s overgedragen worden. Daarom heel belangrijk dat er ook op dat moment al veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
  • Houd de onderkant van het condoom stevig vast wanneer je terugtrekt. Wanneer de penis verslapt kan deze namelijk gaan verschuiven. 

  • Add Your Comment