Top 10 Langste Mannen Die Ooit Hebben Geleefd

Lange mannen liggen goed in de markt. Een lange man zou een vrouw goed kunnen beschermen en voor gezonde, lange nazaten zorgen. En recent bleek nog dat Nederlandse mannen gemiddeld de langste in de wereld zijn. Onze Belgische mannelijke noorderburen zijn nummer twee. Dat is gemiddeld. Wij maken een lijstje op van de 10 langste mannen ooit. Heel wat van hen zijn reeds overleden. Extreem lang zijn leidt meestal niet tot een lang leven. Ze komen uit de Verenigde Staten, Oekraïne, India, Canada, Turkije en Finland en meten tussen de 2,54 en 2,72 meter. Whoppa!

10. Bernard Coyne: 2,49 meter

Deze man komt uit de Verenigde Staten. Toen hij zich registreerde als soldaat om in de Eerste Wereldoorlog mee te vechten, gaven officiële metingen aan dat hij 2,49 meter was. Moeilijk slapen, in zo een legerbedje lijkt ons wel.

9. Don Koehler: 2,49 meter

Ook deze man komt uit de Verenigde Staten. Don werd geboren in 1925 en overleed in 1981. In de jaren 70 was hij lang de langste man in de wereld.

8. Vikas Uppal: 2,49 meter

Vikas leefde in India. Hij werd er geboren in 1986 en overleed nog niet zo lang geleden in 2007. Hij werd echter niet officieel gemeten door het Guinness Book of Records.

7. Sultan Kösen: 2,51 meter

Sultan woont in Turkije. Hij is de grootste levende man sinds september 2009. Hij werd geboren in 1982 en leeft vandaag een rustig leventje in Turks-Koerdistan als boer. Hij beweert zelf een heel gewoon leven te hebben. Hij houdt ervan om naast zijn werk computerspelletjes te spelen met zijn vrienden. Omwille van zijn lengte moet hij wel met krukken lopen. Een tumor in zijn hersenen zou gezorgd hebben voor zijn buitensporige groei.

6. Édouard Beaupré: 2,51 meter

Deze Canadees was een lange man, maar ook een sterke. Hij heeft gedurende zijn leven veel worstelkampioenschappen gewonnen. Hij leefde van 1881 tot en met 1904. Zijn doodcertificaat bevestigt zijn officiële lengte: 2,51 meter.

5. Väinö Myllyrinne, 2,51 meter

Deze man werd geboren in Finland in 1909 en was de grootste man tijdens zijn leven, van de jaren 40 tot zijn dood in 1963. Deze Fin groeide stevig tijdens zijn tienerjaren. Hij kreeg ook een tweede groeiopstoot wanneer hij in de dertig was. Hij is ook de grootste Finse soldaat ooit. Hij was een gewaardeerd deel van het Finse artillerie. Hij was snel, en vooral heel sterk. In de jaren 30 reisde hij door Europa als worstelaar en circusperformer. Hij keerde terug naar zijn vaderland in 1939, om er te vechten in de Finse winteroorlog. Na de oorlog startte hij een kippenboerderij op, alwaar hij overleed in 1963.

4. Leonid Stadnyk: 2,57 meter

Leonid leefde in Oekraïne van 1970 tot en met 2014. Hij werd niet officieel opgenomen in het Guinness Book of Records omdat hij weigerde zich te laten meten volgens hun standaarden. Andere bronnen bevestigen dat dit een grote jongen was; 2,57 meter. Leonid was een veehoeder die veel nadeel ondervond van zijn lengte. Hij moest een dubbel bed hebben om in te slapen, hij paste niet op gewone stoelen en moest ontzettend bukken als hij ergens binnenkwam. Zijn beroep moest hij opgeven toen zijn lengte letterlijk begon door te wegen. Hij woog namelijk ook meer dan 200 kilogram.

3. John F. Carroll: 2,635 meter

John leefde in de Verenigde Staten, in Buffalo, in de buurt van New York, van 1932 tot en met 1969. Hij leed aan gigantisme, daardoor stond zijn rug bijzonder scheef. Recht gemeten mat deze reus exact 2,635 meter. In de literatuur staat deze man bekend als de Buffalo Giant. Hij begon stevig te groeien wanneer hij 13 was, en bleef groeien tot aan zijn dood, niettegenstaande behandelingen die hij kreeg in het Mercy Hospital.

2. John Rogan: 2,67 meter

Ook een Amerikaan, uit Tennessee deze keer. Hij heeft 2,67 meter op de meetlat staan. Hij leefde van 1868 tot en met 1905. Zijn gigantische groei begon wanneer hij 13 was. Hij leidde aan gewrichtsstijfheid en gewrichtsvergroeiingen en moest gebruik maken van krukken om zich voort te bewegen. Wanneer hij volwassen was, kon hij zich niet meer zelfstandig voortbewegen. Hij vond wel een oplossing om zichzelf in zijn levensonderhoud te voorzien. In treinstations verkocht hij foto’s en postkaarten van zichzelf. Hij weigerde echter op te treden in circussen en shows als rariteit. Hij bleef groeien tot aan zijn dood. Hij was ook erg mager, hij zou maar 79 kilogram gewogen hebben.

1. Robert Wadlow, 2,72 meter

De nummer één. Ook uit de Verenigde Staten. Deze man staat in het Guinness Book of Records als officieel de grootste man ter wereld. Hij leefde van 1918 tot en met 1940. Hij was het kind van twee ouders met een normale lengte. Er wordt vermoed dat hij zijn lengte te wijten heeft door hyperplasie van de hypofyse. Of simpel gezegd, zijn hersenen maakten teveel groeihormoon aan. Op zijn vierde was hij reeds 1,63 meter. Toen hij veertien was toornde hij over allen uit met 2,40 meter. Toen hij 19 was, was zijn totale lengte gestegen tot 2,60 meter en woog hij 197 kilogram. Zijn lange lijf had impact. Hij moest grote beenbeugels dragen om hem letterlijk recht te houden. Hij bleef groeien en op zijn 22 was hij 2,72 meter. Enkele dagen daarna overleed hij, officieel aan een infectie aan zijn enkel.

  • Add Your Comment