Wat betekent de standaard voor isolatie voor de woningmarkt?

Sinds vorig jaar is er een nieuw standaard voor woningisolatie. Op elk nieuw energielabel wordt er nu vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de standaard van woningisolatie. Maar wat betekent deze nieuwe standaard precies? Wij vertellen je er meer over. 

Isoleren in het kort

Veel woningen in Nederland zijn momenteel nog niet goed geïsoleerd. Erg zonde, want er zitten veel voordelen aan het isoleren van je woning als dit op de goede manier wordt gedaan en met de juiste materialen, zoals pir platen. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor minder CO2 uitstoot, besparing op de energierekening en je hebt in huis minder last van kou en vocht. Een slecht geïsoleerd huis verliest veel warmte via het dak, de muren en de vloer. Door je huis goed te isoleren, houdt je de warmte binnen waardoor je uiteindelijk minder energie nodig hebt om je woning te verwarmen. 

Standaard voor woningisolatie

In 2021 is er een standaard gepresenteerd voor woningisolatie. De nieuwe standaard geeft aan of een woning goed genoeg geïsoleerd is om aardgasvrij te kunnen worden. Als een woning voldoet aan deze standaard, dan is deze in veel gevallen qua isolatie, kierdichting en ventilatie klaar voor de overstap naar een duurzame warmtevoorziening. Hierbij wordt er rekening gehouden met hoe oud het huis is. Veel woningen van voor 1945 hebben bijvoorbeeld geen spouwmuur. In oude woningen zullen de muren dus geïsoleerd worden met bijvoorbeeld xps platen

Waar komt de nieuwe standaard vandaan?

De standaard is bedoeld om de CO2 uitstoot te beperken en mensen te beschermen tegen hoge energielasten. De nieuwe standaard voor woningisolatie komt voort uit het Klimaatakkoord en is opgesteld door een speciale commissie. Ook de aanduiding van ervan op elk nieuw energielabel komt voort uit het Klimaatakkoord. In het akkoord is afgesproken om 1,5 miljoen huizen voor 2030 te verduurzamen en mensen hierbij zoveel mogelijk op weg te helpen. De bedoeling van de aanduiding op het energielabel is om mensen te laten zien hoeveel verbeteringen er nog nodig zijn om ervoor te zorgen dat de woning goed genoeg geïsoleerd is. 

Toekomst

Het doel van het Klimaatakkoord is om alle huizen aan de standaard te laten voldoen in 2050. De standaard is ook toekomst vast. Op deze manier kunnen woning eigenaren, verhuurders en woningcorporaties hun woningen voorbereiden op de toekomst, waarin verwarming zonder aardgas vooral de norm zal zijn. 

  • Add Your Comment