15 Freaky Dieren Die Echt Bestaan

Dieren vind je in alle soorten en maten. Veel van dezen zijn vriendelijk of leven zelfs met ons samen, maar er zijn er velen meer die gevaarlijk, eng of zelfs freaky zijn. Wij verzamelden de 15 meest opvallende freaky dieren voor je. Vooral freaky dier nummer 3 zouden we niet tegen willen komen.

15. Japanse reuzenkrab

reuzenkrab

Rennen! De Japanse reuzenkrab is een heus zeemonster dat tot zo’n 4 meter groot van klauw tot klauw kan worden. Technisch gezien is het een krab, maar z’n spinachtige uiterlijk maakt dat je deze griezel niet tegen wilt komen als je aan het pootjebaden bent. Gelukkig komt deze echter alleen in specifieke Aziatische wateren voor.

14. Blauw-Geringde Octopus

Blauw-Geringde Octopus
Jens Petersen /wikicommons

De blauwe ringen op het lichaam van deze octopus geven een griezelige blauwe gloed af die potentiële aanvaller op afstand moet houden. Je zou echter banger moeten zijn voor de giftige beet van deze octopus die dodelijk is voor mens en dier. Er bestaat op dit moment geen tegengif voor, dus als je onder water blauwe lichtgevende ringen ziet is het tijd om heel hard weg te zwemmen.

13. Aye-Aye

Aye-Aye
Frank Vassen/flickr

Deze omnivoor leeft op het eiland Madagaskar en is vooral bekend als Maurice uit de gelijknamige kinderfilm. Hoewel zijn grote ogen en lange, grijpgrage vingers wellicht wat griezelig overkomen, is de Aye-Aye een vriendelijk en ongevaarlijk dier.

11. Dumbo Octopus

De Dumbo Octopus dankt zijn naam aan de Dumbo-achtige ‘oren’ bovenop zijn hoofd. De grote ogen en korte, stompe tentakels vormen een schattig geheel dat ineens stukken verontrustender is als je het duizenden meters onder de zeespiegel tegenkomt.

10. Naakte molrat

Naakte molrat

De naakte molrat is een bijzonder diertje. Het leeft opvallend lang voor een klein knaagdier, wat het voor wetenschappers een gewild onderzoeksonderwerp maakt. Zijn uiterlijk heeft deze ondergrondse knager echter absoluut niet mee. Zijn naakte,gerimpelde lichaam, kleine kraaloogjes en vergeelde slagtanden maken het een afschrikkende verschijning. De game Fallout gebruikt de naakte molrat dan ook al geruime tijd in zijn games als een van de monsters die je als speler moet verslaan.

9. Gerenuk

Gerenuk

De Gerenuk lijkt een gePhotoshopte antilope, maar is toch een echt dier. Zijn bijzondere uiterlijk dankt de Gerenuk aan een uitzonderlijk lange nek en buitenproportioneel klein hoofd. In Afrika wordt de Gerenuk dan ook wel ‘giraffe gazelle’ genoemd.

8. Lamprei

Lamprei
Drow_male/wikicomomns

De Lamprei wordt vaak aangezien voor een aal, maar is in feite een vissoort zonder kaak. De ronde reien tanden, z’n lange dunne lichaam en het ontbreken van dubbele vinnen maakt het een opvallende verschijning. Tegelijkertijd is deze vis lange tijd beschouwd als delicatesse en kon je deze tot diep in de middeleeuwen op borden van de hogere klasse vinden.

7. Stermol

Stermol

Het lijkt alsof de sterrenneus mol een gigantische roze spin op z’n snuit geplakt heeft, maar deze opvallende tentakels zijn toch echt onderdeel van de snuit van deze ondergrondse knager. De sterrenneus mol is blind, dus vertrouwd grotendeels op z’n neus die bijzonder accuraat geuren kan onderscheiden.

6. Blob Vis

blobvis

De blobvis dankt zijn bekendheid vooral aan zijn regelmatige verkiezing tot ’s werelds lelijkste dier. Je komt deze vis regelmatig tegen op foto’s en videos, waarin zijn mensachtige ‘gezicht’ en puddingachtige verschijning tot verbaasde blikken leidt.

5. Hengelvis

hengelvis

De hengelvis is een van de meest herkenbare enge dieren. Stel je voor: Je zwemt op je gemakje in het duister van de diepe zee en ziet in de verte een klein lichtje dat steeds dichterbij komt tot je ziet dat het dit schrikwekkende monster is. De bibbers lopen ons hier over de rug!

4. Roodgelipte Vleermuisvis

Roodgelipte Vleermuisvis

Het lijkt alsof deze bijzondere vis elke ochtend voor de spiegel zijn lippen met een dieprode lipstick staat te stiften. Zijn afgeplatte lichaam en poten maken dat deze vis weleens voor een krab aangezien wordt, maar het gaat hier wel degelijk om een vis die met zijn vinnen over de bodem van de zee ‘huppelt’. Hoewel de roodgelipte vleermuisvis wel degelijk kan zwemmen, is hij hier zo slecht in dat je het enkel in een noodgeval zult zien.

3. Koboldhaai

koboldhaai
Dianne Bray / Museum Victoria

Je zou denken dat haaien op zich al eng genoeg waren, maar de koboldhaai doet er nog een schepje bovenop. Deze diepzeevis heeft een speer-achtige neus die boven een mond vol scherpe tanden uitsteekt. Het is opvallend dat diepzeevissen er vaker bijzonder freaky uitzien. Zou het gebrek aan licht ervoor zorgen dat ze zich niet druk maken over hun uiterlijk?

<

2. Vogelbekdier

Vogelbekdier
Dr. Philip Bethge/wikicommons

Is het een vogel? Is het een zoogdier? En hoe zit het met die giftige stekels? Het vogelbekdier lijkt het gevolg van de wilde nacht van een eend, een bever en een otter. Het is het enige zoogdier dat eieren legt en ziet er compleet bizar uit.

1. Mola Mola

maanvis 2

maanvis

De Mola Mola of maanvis is een opvallend platte vis met een buitenproportioneel grote kop. Deze bijzonderheden vallen echter in het niet bij zijn freaky formaat: De maanvis kan tot 1.000 kilogram wegen, wat het de grootste vis ter wereld maakt. In Japan, Korea en Taiwan wordt maanvis als een delicatesse beschouwd. Gelukkig hoef je er echter maar één te vangen om een heel leger aan hongerige Aziaten van een maaltijd te voorzien.

  • Add Your Comment