11 Menselijke lichaamsdelen die in de toekomst mogelijk verdwijnen

Het moge geen geheim dat het menselijk lichaam zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Loop eens door een museum gewijd aan de menselijke geschiedenis en je vindt er een of andere vorm van representatie van onze hariger, aapachtige voorouders – ook wel bekend als holbewoners.

Levende dingen evolueren in de loop der tijd om zich beter aan te passen aan hun omgeving. Daar draait Darwin’s evolutietheorie, de algemeen aanvaarde theorie over het leven op aarde. Dat betekent dat wij mensen zullen blijven evolueren om ons aan te passen aan de moderne wereld, en als gevolg daarvan zullen sommige van onze lichaamsdelen onvermijdelijk verdwijnen in de toekomst.

Hier zijn 14 lichaamsdelen die onze (verre) nakomelingen waarschijnlijk niet zullen bezitten…..

Lichaamsbeharing

Sommige vormen van lichaamshaar dienen een doel (onze wimpers en wenkbrauwen, bijvoorbeeld, beschermen onze ogen), maar het grootste deel van het haar dat we elders op ons lichaam hebben heeft geen functie meer. Dankzij kleding hebben we geen haar op ons lichaam nodig om ons warm te houden.

Oorschelpspieren

oorschelpspieren

Veel dieren kunnen hun oren bewegen, denk aan konijnen en honden. Handig, want zo kunnen ze geluid van alle kanten horen. Wij mensen zijn ook gebouwd om onze oren te kunnen bewegen. Daarom hebben we oorschelpspieren, maar omdat we onze oren niet echt hoeven te bewegen, is er een grote kans dat de evolutie deze spieren uiteindelijk wegneemt.

Mannelijke tepels

mannelijke tepel
Waarom vrouwen tepels hebben, dat is duidelijk, hieruit drinkt de baby melk. Maar waarom hebben mannen nog tepels? Als we foetussen zijn in de baarmoeder van onze moeder, zijn we tot we zeven weken oud geslachtsloos. De tepels zijn in deze tijd echter al gevormd. Daarom hebben mannen tepels. Echter, gezien het feit dat mannen geen melk kunnen produceren, dienen ze geen enkel doel, dus het is slechts een kwestie van tijd voordat Moeder Natuur hen wegneemt.

Lange handpalmspier

lange handpalmspier

De lange handpalmspier, een kleine spier in de onderarm, is bij 14% van de mensen al niet meer aanwezig! De spier werd ooit gebruikt toen we moesten klimmen en hangen aan dingen. Het al dan niet aanwezig zijn lijkt niet van invloed op de grip van de hand, een spier die we kunnen missen dus!

Dertiende rib

extra rib

Een van de verschillen tussen ons en chimpansees en gorilla’s is dat deze andere primaten een extra set ribben hebben. Soms ook wel bekend als de Cervical rib, een klein aantal mensen heeft er nog een. Geschat wordt dat 0.2 procent van de volwassenen er een heeft, maar dit aantal zal op den duur tot nul afnemen.

Derde ooglid

Ook wel bekend als het knipvlies, aanwezig in andere dieren zoals vogels. Het membraan zorgt ervoor dat ze ten allen tijde hun ogen open kunnen houden, bijvoorbeeld tijdens het jagen. De mens had dit ook, maar is het derde ooglid in de loop der tijd verloren, alleen de plooi van de huid in de hoek van hun oog is nog aanwezig.

Haaroprichter

haaroprichter

Kippenvel wordt in gang gezet door de arrector pili spieren. Bij zoogdieren komen ze in actie wanneer ze hun lichaamshaar moeten opzetten om zich te beschermen tegen gevaar of wanneer ze koud zijn, maar omdat we bijna kaal zijn, zijn ze bij mensen niet meer zo nuttig.

Darwin’s tubercle

Darwin-s-tubercle

Slechts 10,4% van de mensen heeft de zogenaamde Darwin tubercle. Dit is een klein gevouwen stukje huid aan het binnenoor dat de mens ooit heeft geholpen zich te concentreren op geluiden in de verte. Nu we geen jager-verzamelaars meer zijn dienen ze geen doel meer.

Staartbeen

staartbeen

Ooit hadden mensen net als apen een staart. Maar toen de mens rechtop ging lopen had de staart geen functie meer. Alleen het staartbeen is nog over. Een nutteloos stukje bot, dus wie weet verdwijnt dit nog in de toekomst.

Verstandskies

verstandskiezen

De meesten van ons kennen minstens één persoon die zijn verstandskiezen heeft moeten laten verwijderen. Toen mensen nog overwegend plantaardige diëten hadden waren ze erg handig, maar deze tanden hebben in de moderne wereld weinig zin. Niet iedereen heeft verstandskiezen.

Bijholte

bijholtes

De bijholtes bestaan uit zure, met lucht gevulde ruimten in de neusholte. Echt duidelijk is het niet wat de functie is van deze bijholtes. Wat wel duidelijk is dat ze flink kunnen ontsteken! Wij hopen dan ook dat deze lichaamsdelen op het lijstje staan om te verdwijnen voor toekomstige generaties.

  • Add Your Comment